Veštačka inteligencija: Google kupuje DeepMind za 500 miliona dolara

Google kupuje kompaniju sa sedištem u Londonu, koja se bavi razvojem veštačke inteligencije – DeepMind. Izvori navode da iznos transakcije je više od 500 miliona dolara. Kupovina je zvanično potvrđena od predstavnika Google-a.

screen-shot-2014-01-27-at-9-16-52-am

Šta će Google sa ovom kupovinom? Prvo, dozvolće sebi da se takmiči sa drugim velikim tehnološkim kompanijama. Na primer, nedavno je angažovao radnika sa Facebook-a profesora Yann Lekanov, koji će voditi razvoj veštačke inteligencije. Watson superkompjuter od IBM-a trenutno je fokusiran na detaljnoj obuci, i Yahoo nedavno kupio startup kompaniju LookFlow, koja se takođe bavi ovim pitanjem.

DeepMind su osnovali neurolog Demis Hassabis, bivši šahovski genije, programer Kazaa i Skype-a Jaan Tallinn i istraživač Shane Legg.

Ovaj korak će omogućiti Google da zaposli svoje stručnjake na razvoju u oblasti veštačke inteligencije, i prema izvorima, sve ovo će lično nadgledati izvršni direktor Google-a, Larry Page. Sva tri osnivači će raditi na Google-u, njima će se pridružiti pronalazač, preduzetnik, autor i futurolog Ray Kurzweil, koji je u 2012 postao tehnički direktor odeljenja Google-a koje se bavi obukom mašinskog jezika.

Kurzweil rekao da želi izgraditi pretraživač tako savršeno da može postati pravi “cyber prijatelj”.

Izvori kažu da je Google odlučio da osnuje Savet za etiku, koji će nadgledati razvoj veštačke inteligencije unutar DeepMind-a.

Međutim, kompanija će morati da pojasni šta je to što čini veštačku inteligenciju u DeepMind-u. Sajt kompanije je trenutno sa nejasnim opisom, koji kaže da DeepMind je “kompanija koja je u prvom planu”, i bavi se izgradnjom algoritama za simulaciju, e-trgovine i gaminga. Od decembra u kompaniji radi 75 radnika.

Glavni sponzori startup kompanije su Founders Fund i Horizons Ventures. DeepMind kompanija je osnovana pre tri godine.

U 2012, profesor na Institutu za Carnegie-Mellon Larry Wasserman napisao je da “startup kompanija će stvoriti sistem koji misli. Mislio sam da je to čista ludost, dok nisam saznao kako mnogi poznati milijarderi ulažu u kompaniju.”

Izvor: techcrunch.com

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes