Vodič za kupovinu najboljeg poslovnog laptopa

lenovo-thinkpad-x1-carbon-touch-front-thumb_contentfullwidth

Poslovni laptopovi nisu baš najprivlačniji na PC tržištu, ali u odnosu na stvaran broj korišćenih jedinica svake godine, predstavljaju značajan segment. Iako su tableti poput iPad-a napravili neke promene u poslovnim krugovima, i dalje je gotovo nemoguće poslovati bez laptopa, jer web je sastavni deo komuniciranja sa dobavljačima i potencijalnim kupcima, kao i provera e-pošte, društvenih mreža poput Facebooka i Twittera. Sve ove tehnologije su sastavni deo današnjeg modernog poslovanja.

Šta je ono što predstavlja poslovni laptop ovih dana? Prilikom proizvodnje ovih laptopova uvek ima više kombinacija boja, kao sto je metalik završna izrada sa displejom sa različitim opcijama i svih vrsta bežične komunikacije. A cene laptopova se kreću od najnižih, gde preduzeća radije uzimaju jeftinije modele na veliko pre nego da kupe i plate tri ili četiri puta vise za poslovne modele laptopova.

Razlika između tableta i laptopa: Nakon što su razdvojeni operativni sistemi, kod tablet verzije Windowsa su napravljene i usmerene ka preduzećima. Neke od tih tableta imaju izmjenjive tastature, a neki ne. No, ne treba činiti grešku, poslovni laptop ima svoje mesto u komercijalnom svetu, a odabir pravog može pokrenuti preduzeće ka uspehu.

U ovom Vodiču za kupovinu, mi ćemo vas provesti kroz osnovne poslovne mogućnosti, delove koje će Vam trebati, i još važnije, kako razlikovati poslovni laptop od potrošačkog modela.

 

KOLIKO SNAGE ?

Dual-core procesori, pogotovo Intel Core i3/i5 serije ili AMD E-serije i serije APU, su norma u poslovnim računarima, iako je quad-core procesori kao što su Intel Core i5/i7s i AMD A-serije dostupni su za napredne poslovne aplikacije. Intel-based Ultrabooks – i njihov rođak, AMD-CPU-opremljene sleekbooks – po definiciji koriste ultra niski napon procesora, koji pomaže da laptop zadrži svoj tanak izgled, a produžava vek trajanja baterije za oko osam ili devet sati i više.

Dell-Precision-M6700-head-on_original

Potražite najmanje 4GB RAM-a  ništa manje nije vredno, iako bi za manje uštedeli novac. Na bazi korisnika i proračuna bi dobro došlo 8GB memorije za rad na projektima, ali 4GB je dosta za rad sa datotekama radnika. Količina memorije omogućuje Vam da radite više stvari istovremeno: otvorite više programa i prozora odjednom uz izvođenje multimedijskih procesa (kao što su uređivanje fotografija). Ako Vaš poslovni laptop ima integrisanu grafiku (ovaj tip grafike jede sistemsku memoriju) ili ako ste tip koji drži 25 otvorenih kartica na Vašem desktopu, Vi apsolutno morate imati više od 2GB memorije.

SKLADIŠTENJE ?

Preduzeća koriste video zapise, multimedijalne PowerPoint slajdove, i multi-megapixel fotografije sa sastanaka osoblja, prostrani hard disk je dobra ideja. 500GB na 750GB hard disk je dobar balans između ekonomije i prostora. Dok slabi u svojim skladišnim kapacitetima a i skuplji su solid-state diskovi (SSD) . SSD diskovi dosta brže dižu operativni sistem,a ibrže otvaraju aplikacije.

Optički diskovi su manje kritični za potrošačkih, što daje mogućnost emitovanja multimedijskih sadržaja sa interneta ili preuzimanje sadržaja sa tvrdih diskova. No, IT menadžeri se bune da ih još uvek ugase, tako da vi još uvek morate pročitati povremeno CD ili DVD poslat na Vas od strane dobavljača ili kupca. Možete, naravno, priključite i eksterni USB DVD uređaj na bilo koji laptop. Blu-ray diskovi su potrebne samo, ako Vam je potrebna da biste videli holivudske filmove kao deo svog posla. Njihova korisnost kao medij za prenos podataka gotovo prošla.

JAKA GRAFIKA NIJE NEOPHODNA

Većina poslovnih rašunara dolaze sa integrisanom grafikom, bilo iz Intela, AMD ili Nvidia. Integrisana grafička kartica je redu za poslovne laptopove, budući da se neće igrati 3D igre na sistemu. (Instaliranje igre je najlakši način da sistem postane nestabilan, a Vi ne želite da Vaš novac plaća sistem koji Vam nije neophodan). Većina stručnjaka koji koriste zahtevnu grafuku gde će koristiti specijalizovane alate kao što su GPU ubrzanja u Photoshopu, izrada HD videa u Adobe Premiere, ili 3D vizualizaciju koja se koristi u slikama arhitektonskih crteža i CAD softvera. Mobilne radne stanice klase laptopova obično dolaze sa nekom vrstom diskretne grafike, bilo za svoje 3D sposobnosti ili za povezivanje više monitora.

OSTANITE KONEKTOVANI

SveprisutnO bežično povezivanje je bitno ako želimo pristup internetu, vredne informacije i real-time e-mailove u svakom trenutku. Svaki laptop ovih dana ima ugrađen Wi-Fi . Time se dobija neverovatan propusnost, ali, naravno, morate pronaći Hotspot za surfanje webom. Potražite dual-band Wi-Fi (2.4GHz i 5GHz) za najbolju fleksibilnost za svoju IT organizaciju. Kancelarije sa velikom gustoće zgrada ili želite koristiti u manje naseljenim mestim potrebno vam je 5GHz band. Na vrhu toga, morate brinuti o sigurnosti i zločinačkim aktivnostima koje se odvijaju unutar tih mreža. Međutim, ne propusta Internet svuda: I dalje ćete ga trebati u nekim hotelskim sobama i kancelarijama koji ne koriste bežični pristup internetu.

To je razlog zašto se mnogi poslovni laptopovi isporučavaju ​a​s mobilnim širokopojasnim pristupom, ili sa 3G/4G bežičnim modemima, izgrađenim u njih. Oni rade u tandemu sa preko mrežnog operatera donoseći širokopojasne brzine na svoj laptop gde god postoji signal mobilnog telefona. Mnogi laptopovi imaju integrisane modeme uz minimalu naknadu. 

surface-2-in-hand-1-640x426_fullwidth

BATERIJA

Veliki baterija može biti vaš najbolji prijatelj na dugom letu. Poslovni laptopovi obično dolaze sa jačim baterijama. Neki enterprise-class laptop ima dve do tri različite vrste baterija (4, 6 i 9-cell). Što više “stanica” kupite, duži vek baterije. Velika baterija dodaje i veću težinu čaptopa, ali se može sistem pokrenuti i da drži ceo dan tako da vredi “debljine”. Neki Ultrabooks i Ultrabook-style laptopovi su sa zapečaćenim baterijama. Potražite sistem sa izmenjivim baterijama ako Vam je potrebno više od 6-8 sati pre nego što imate priliku za punjenje.

                                                         I NA KRAJU DA ZAKLJUČIMO lenovo_thinkpad_x1_carbon_contenthalfwidth

Malo razmišljanja o prirodi vašeg određenog posla i izaberite svoj idealan poslovni laptop. Platite malo više za više snage i sposobnosti za posao koji ćete obavljati. 

Ako je tvoj rad grafički intenzivan, ili želite da se odlučite za laptop sa diskretnim slikama. Prilikom odabira procesora, mora ćete pronaći pravu ravnotežu između snage i učinkovitosti,  prema tome i odabir baterije ugra glavnu ulogu,  mora ćete birati između svoje sposobnosti i težine.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes