Winamp Player će prestati da postoji 20. decembra

U sredu objavljena verzija popularnog Winamp Media Player će biti poslednja. Vlasnik programa, AOL je odlučio da zatvori projekat, koji ke krajem devedesetih i početkom dve hiljadite postao jedan od glavnih simbola mp3 – revolucije.

win

” Sajt Winamp.com i srodni web servisi neće biti dostupani nakon 20. decembra 2013 , ” – navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Winampa. Posle ovoga, medija plejer se ne može da preuzme sa Interneta ili dobiti na neki drugi način, bar zvanično.

Prvu verziju Winampa za Windows napravlli i postavili na Internet su Justin Frankel i Dmitrij Boldirev, diplomaci sa Univerziteta u Juti, u aprilu 1997. Aplikacija je besplatna i omogućava Vam da puštate mp3 fajlove – veoma lak za prenos muzičkih numera putem Weba.

U periodu 1998 -1999, Winamp je kao brz, zgodan i lep interfejs je postao jedan od najpopularnijih audio plejer za Windows. U junu 1999, kompaniju osnivača Winamp, Nullsoft, kupio je za 80 miliona dolara internetski gigant AOL. U kasnim devedesetim i početkom dve hiljaditim Winamp je instaliran na bukvalno svakom Windows-bazirani računarima – barem zkod onih korisnika koji nisu izbegavali preuzeti ( obično nezakonito ) ili na drugi način da puštaju muziku u mp3 formatu.

U drugoj polovini dve hiljadite program je postepeno počeo da gubi popularnost zbog konkurencije od drugih plejera i onlajn muzičkih servisa. Međutim, programeri su nastavili da ažuriraju i objavljuju verzije Winampa za nove platforme, uključujući Android, OS X i Windows 8.

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes