Windows Phone 8.1 zvanično predstavljen sa novim funkcijama

Microsoft i zvanično predstavio novu verziju mobilnog operativnog sistema Windows Phone 8.1. Novi operativni sistem je predstavljen na BUILD 2014 konferenciji koja se održava ovih dana. Najveća novost u Windows Phone 8.1 je funkcija Action centra, koja omogućava brz pristup različitim delovima operativnog sistema, tako da će korisnici lakše saznati informacije o trajanju baterije, pristupiti brzim podešavanjimai saznati više detalja o SIM kartici (ili karticama ukoliko se radi o Dual-SIM uređaju).

Windows Phone 8.1Pored toga još je uvedeno i notifikacija aplikacija, a programeri će dobiti pristup novim API-ima kako bi mogli podesiti svoje aplikacije da prikazuju obaveštenja u operativnom sistemu.

Windows Phone 8.1 je dobio i novi lock screen, kao i poboljšanja na početnom ekranu (start screen) koji podržava istovremeno više interaktivnih pločica. Možda najkorisniji dodatak u novoj verziji Windowsa za pametne telefone je uvođenje Cortane, glasovnog asistenta, koja ima iste uloge kao i Siri na iOS-u. Cortana sistem koristi informacije iz Microsoftovog Bing pretraživača, ali i ima i mogućnost „učenja“ korisnikovih preferencija.

Windows Phone -8.1Cortana je trenutno u beta fazi testiranja i nije sigurno da li će biti uključena odmah prilikom isporuke Windows Phone 8.1 sistema korisnicima ili će se preuzeti naknadno kao zasebna nadogradnja.

Od ostalih funkcija izdvajamo novu aplikaciju kalendara, nove opcije u Windows Phone Storeu, poboljšanu tastaturu i Internet Explorer 11.

Windows Phone 8.1 ne stiže odmah, već će prvo doći na novim uređajima koji kreću u prodaju krajem tekućeg meseca. Postojeći uređaji će na ovu nadogradnju morati pričekati još neko vreme.

Izvor

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes