WWDC 2020: Apple je najavio prelazak Mac-a na ARM procesore, ali postepeno

Apple je zvanično najavio prenos računara iz serije Mac na procesore sopstvenog dizajna. Šef kompanije Tim Cook nazvao je ovaj događaj “istorijskim za Mac platformu.” Tranzicija obećava nesmetano, tokom dve godine.

Prelaskom na vlasničku platformu, Apple obećava novi nivo performansi i energetske efikasnosti. Trenutno kompanija razvija sopstveni SoC zasnovan na zajedničkoj ARM arhitekturi, ali sa jedinstvenim karakteristikama dizajniranim posebno za Mac.

Kompanija planira da predstavi prvi Mac računar zasnovan na vlastitoj procesorskoj platformi pre kraja ove godine. Pored toga, Apple će takođe pustiti već planirano, jer će biti u razvoju i proizvodnji računara zasnovanih na Intelovim procesorima. Drugim rečima, ne govorimo o potpunom prelasku na sopstvenu platformu.

Najvažnija karakteristika Apple-ovih novih ARM procesora biće njihova matična podrška za macOS u iOS-u i iPadOS-u u budućnosti. Tako će programerima biti lakše pisati i optimizirati aplikacije za celokupni ekosistem Apple-ovih proizvoda.

Kompanija namerava da prilagodi sopstvene aplikacije za podršku novoj platformi i nada se da će i drugi programeri slediti ovaj primer. Na primer, Microsoft već radi na prilagođavanju svog Office paketa novim Apple procesorima. Kompanija takođe sarađuje sa Adobe-om. Na prezentaciji, Apple je pokazao Lightroom i Photoshop aplikacije koje su pokrenute na novoj platformi, demonstrirajući nesmetan rad interfejsa pri pokretanju Photoshop PSD datoteke veličine 5 GB.

U novom macOS Big Sur operativnom sistemu koji je najavljen za danas, pojaviće se nova verzija Rosetta emulatora. Ranije su ga koristili programeri za nesmetan prelazak sa procesora PowerPC na Intel čipove, a nova verzija Rosetta 2 koristiće se za nesmetan prelazak sa Intel x86 čipova na Apple ARM procesore. Tako će biti moguće razvijati aplikacije za novu platformu čak i u uslovima „starog“ hardverskog okruženja.

Za programere aplikacija za novu platformu, Apple je pripremio Universal App Quick Start Program za „brzu tranziciju“, kao i poseban Developer Transition Kit – hardverski razvojni komplet. Zasnovan je na Mac mini uređaju, koji je doživeo brojne promene. Konkretno, koristi Apple A12Z Bionic procesor, 16 GB RAM-a, kao i SSD od 512 GB. Sistem izvodi beta verziju macOS Big Sur. Pored toga, uključeno je razvojno okruženje Kscode 12.

Učešće u programu za programere se plaća. Apple je nazvao iznos od 500 USD. Možete se registrovati na zvaničnom web sajtu kompanije.

 

 

Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes